23 Şubat 2011 Çarşamba

Kafa karıştıran: gribim, garibim diyenlere 5 öneri

Bütün kış kendimi mikemmel bir biçimde her türlü hastalıktan, kem gözden, virüsten, bakteriden ve Barbie çizgi filmlerinden koruduktan sonra tek bir defa hataya düştüm. Bir akşam biraz ince giyinerek spor yapmaya çıktım. (Utanarak itiraf ediyorum, evet, ama mazeret olarak da şunu söylemeliyim, şu aralar havaların sağı solu belli olmuyor, gündüz Mayıs sıcağı varken akşamına Ocak havasına tutulabiliyorsunuz bildiğiniz gibi.)

Haliyle iki gündür sersem gibi yatmakta, boşluğa bakmaktayım. Boşluğa bakmak da son derece sıkıcı birşey olduğu için gözümlerimin önüne, en azından biraz hareketlilik olması adına bir ekran koyup oraya bakabilirim diye düşündüm. Bugün de biraz gücümü toplayabilmiş olmamla beraber bu postu yazabileceğime karar verdim.

Ders: nezle / grip
Konu: Doğal tedavi yöntemleri

Eğer ateşiniz varsa ya da gribal bir enfeksiyon geçiriyorsanız şunları uygulayın, ilaç almanıza gerek yok, hem de hiç demiyorum - haşaaa. Hatta doktorunuz muhtemelen ilacın yanında bağışıklık sistemini güçlendirici bir C vitamini ya da multivitamin de tavsiye edecektir. Ama bizim konumuz bu değil, nihayetinde ben de doktor değilim. Derdim, evinizdeki malzemelerle acınızı hafifletebilmek. Belki bebekliğinizden beri size bakan kişiler sayesinde bunları artık ezbere biliyorsunuzdur, ama özellikle yalnız yaşıyorsanız, hasta olduğunuz anda bunların hepsi uçup gidiyor. Hatırlamak içinse buraya dönüp bakmanız yeterli:

5. Sıcak bir duş alın:
Üşütmemeye dikkat edecekseniz sıcak bir duş burnunuzu ve sinüslerinizi bir açar, bir açar. Sersemliğinizi alır, başınızın ağırlığını geçirir. Etkisi çok sürmez, ama fenalaşırsanız tavsiye ederim. Özellikle akabinde uykunuzu getireceğinden, ve grip/nezle tedavisini hızlandırmanın en kolay yolunun bol bol dinlenmek olmasından dolayı bir taşla iki kuş da vurabilirsiniz.

4. Taze sıkılmış portakal suyu için:
Artık marketlerde bile 100% doğal portakal suyu bulunabiliyor. Tabii ki yeni sıkılmışın yerini tutmaz, yani evde meyve suyu sıkacağınız varsa en güzeli onunla yaptığınız portakal suyunu içmek. Tabii içine greyfurt, limon, zencefil, havuç da karıştırabilirsiniz, böylece besin değeri yükselen içeceğiniz bağışıklık sisteminizi de güçlendirir. Gün içinde C vitamini almış olabilirsiniz, sorun değil. C vitamini suda çözündüğünden, fazlasını vücut atar gider - yani göz neyin çıkartmaz. Ama a dostlar, vitaminin bile tazesi makbuldür!  

3. Tuzlu suyla ağzınızı çalkalayın:
Hastalanmaya başladığınızı hissettiğiniz anda yarım bardak (soğuk olmayan) suya bir çay kaşığı tuzu (ya da aldığı kadar) karıştırarak gargara yapmanız, ve bunu günde dört defa kadar tekrar etmeniz, solunum yollarınıza kaçan mikropları atmanızı sağlıyormuş. Becerebiliyorsanız burnunuza su çekerek temizlemek de ekistradan bonus kazandırırmış, bilginize.

2. Bol bol sıvı tüketin, hele de sıcağından:
Gerçi hasta olmasanız da günde 6-8 bardak su içmeniz gerekiyor ama, hadi biz yine de yazalım. (Biz kim lan?) Keza bol sıvı tüketiyor olmanız ateşiniz varsa düşürmeye, boğazınızdaki kuruluğu almaya yardımcı olur. Sade su içmek yerine, sürahiye birkaç dilim limon da atabilirsiniz. Boğazınızı ve sizi ferahlatıcı bir alternatif de olmasının yanında, C vitamini takviyesi de yapar. Tabii sıvıları sıcak sıcak almanız da yine boğazınızı yumuşatacak, sinüslerinizi rahatlatacaktır. Yani içine bal ve limon ekleyebileceğiniz her türlü siyah veya yeşil çay, ıhlamur, ekinezya neyin tavsiyemizdir. (Ballı ılık süt içecekseniz limon eklemeseniz de olur, ıyy) Hepsinden nefreiseniz, halamın "kant" dediği, sadece sıcak su, limon ve baldan oluşan içeceğin hem tadından, hem de etkilerinden memnun kalacağınızı garantileyebilirim.

1. Tavuk suyuna çorba için:
Listemizin 1 numarasına yerleşen tavuk suyuna torpil yaptığımı zannetmeyin, keza kendisi o kadar mikemmel bir ilaç ki, bloguma bile ismini verdi. (wiNk) Doktorlar bile büyüsünün ne olduğunu çözememiş diyorlar, ama iyileştirici kuvveti tartışılmaz. Hayır, bulyon aynı işi göremeyecektir. Bizzat içinde tavuğun kendisini haşlamış olduğunuz suyu kullanmanız gerekiyor. Ben vitamini artsın diye içine havuç, soğan, sap kereviz, patates ve toz zencefil de katıyorum ve hepsini birlikte haşlıyorum. Tavuk suyunun bir-bir buçuk bardağını ayırıp çorbaya kullanıyorum, fazlasını da şurada anlattığım üzre saklıyorum.

Nasıl yapıldığını bilmeyenleriniz içinse, tavuk suyuna çorba, pişirmesi dünyanın en kolay şeyi. Bir tencerenin içine, bir-bir buçuk bardak tavuk suyu koyup, üstünü suyla doldurup, arzuya göre bir kahve fincanı kadar şehriye veya pirinç, bir tutam da tuz ve karabiber (arzu ederseniz içine didilmiş tavuk parçaları da) ekliyorsunuz. Kaynadıktan sonra altını kısıyorsunuz, şehriye ya da pirinç piştiğinde çorbanız hazır demektir, afiyet olsun.


Geçmiş ola!

5377GEC5W3ED

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder